Çay sektörünün Susurluk Kazası

TAKİP ET

Rize'nin İkizdere ilçesinde meydana gelen kuru çay yüklü TIR'ın kaza yapması, çay sektörünün Susurluk Kazası olarak adlandırıldı.

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Sivrikaya Mevkiinde İran'dan gelen kuru çay yüklü TIR'ın kaza geçirerek bir kişinin hayatını kaybetmesi ve bir kişinin de yaralanması üzerine çay ithalatı gündeme taşındı.

Özel sektör firmalarının taban fiyat altından yaş çay aldığı bu günlerde birçok vatandaş çay ithalatına karşı çıkarken, siyasi parti temsilcileri ise yaşanan kazanın çay rektörünün Susurluk kazası olduğunu belirtiyorlar.

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, TIR kazasının çay sektörünün Susurluk kazası olduğunu belirterek, yaşanan kazayla birlikte ithal ve kaçak çayın tekrar Rize’nin gündemine girdiğini ifade etti.

İthal çayların yanında kaçak çay girişi de var!

Bölgede yetişen çayın ülke çay ihtiyacını tamamen karşıladığını iddia eden Başkan Kaçar, ithal çayın önünün açılmasının, meşru görüntü altında kaçak çayın da ülkemize dolaylı olarak sokulmasına sebep olduğunu belirterek, "İthalatçı firma meşru yollarla usulüne uygun bir tır dolusu çay getirirken bunun yanında daha fazlası çayın kaçak yollarla ülkemize sokulduğu kaygısını taşıyoruz. Yetkililere sorduğumuzda yüzde 145 ithalat vergisi olduğunu, bu vergi ile ithal çayın önünde gerekli zorluğun olduğunu soyluyorlar. Oysa pratikte böyle olmadığını gözlemliyoruz. Bu hesaba göre İran'da 10 Liraya çayın alındığını kabul edersek Türkiye’de bu çayın maliyetinin 25 liranın üzerinde olduğunu görüyoruz. Oysa ithal çay getiren firmalar 20 liraya piyasaya kuru çay satışı yapıyor. Bundan da şunu anlıyoruz ki gelen ithal çayların yanında kayıt dışı ve kaçak yollarla çay girişi oluyor. Yetkililer tarafından bu işin titizlikle takip edilmesini istiyoruz.” dedi.

Susurluk gibi bir milat

Çay üreticilerinin avukatı Remzi Kazmaz, konuyu yargıya taşıyacağını belirterek, “Rize’de meydana gelen TIR kazası, çay üreticisinin düşük fiyat, kota ve kontenjan altında ezildiği bir dönemde İran’dan çay getirip satıldığının ispatıdır. Çayın başkenti Rize’de kaçak çay satıldığı herkesin bildiği ama hiç kimsenin yüksek sesle konuşmadığı bir gerçek. Çay yüklü TIR’ın devrilmesi Susurluk gibi bir milattır.” dedi.

Meclis gündemine taşındı

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Tırdaki kuru çay hangi ülkeden gelmekte? Ülkemizdeki çay üreticilerinin çayı ellerinde kalırken, ilgili ithalat hangi gerekçeyle yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

İlgili Haberler

İkizdere'de TIR kazası: 1 ölü, 1 yaralı

İran'dan Rize'ye getirilen kuru çay hangi firmaya ait?