Çay Gen Havuzu ile çayın geleceği garanti altına alınacak

TAKİP ET

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından çayın sürdürülebilirliğini sağlamak ve çay gen kaynaklarının korunarak nitelikli ve kaliteli çay üretmek amacıyla oluşturulan Çay Gen Havuzu'nda 2 binden fazla genotip bulunuyor.

Proje ekibi tarafından Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerine bağlı 31 ilçeden 2 bin tane farklı çay genotipinin RTEÜ'ye bağlı Ziraat Fakültesi bünyesindeki Çay Gen Havuzunda koruma altına alındığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, "Çay Gen Havuzumuza toplamda 2 bin 54 genotip dikilecek. 2019 yılında seleksiyonu yapılan 760 çay genotipine ait 4 bin 300 adet çay fidanı dikilmişti. Bu yılın sonbaharında da 2020 yılında seleksiyonu yapılmış bin 274 genotipin de dikimi ile Gen Havuzumuz tamamlanmış olacak." dedi.

“Çay Bitkisinde Gen Havuzu Oluşturulması ve Ticari Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi” isimli TÜBİTAK 1007 projesi ile çayda kalite, çeşit ve verimliliğin artmasının amaçlandığını belirten Rektör Karaman, "Bu gen havuzunda bulunan çeşit adayları ile siyah çay, yeşil çay, beyaz çay ve oolong çay çeşitlerinin yanında yeni çeşitleri de piyasaya sürerek bölgedeki katma değeri artırmak istiyoruz. Türk çayının geleceğinin garanti altına alınacağı projemiz ile çayı sadece kendi ülkemizde tüketen bir konumdan, ihraç eden bir ülke konumuna getirmeyi hedefliyoruz" dedi.