Bursalı: 'Çaykuspor için yapılan kesinti isteğe bağlıdır'

TAKİP ET

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Hasan Fehmi Bursalı, Çaykur işçilerinden Çaykurspor için kesilecek olan aidatın isteğe bağlı olduğunu söyledi.

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Hasan Fehmi Bursalı, beraberinde başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Toplantı sonu soruları cevaplayan Başkan Bursalı, Çaykur Spor Kulübü için işçilerden alınacak aidatın sorulması üzerine, "Toplu İş Sözleşmesinde var olan bir maddeyi biz isteğe bağlı olması şeklinde değiştirdik. 5 TL bir ücret bu ve her işçiden değil, sadece isteyen işçilerden kesilecek olan bir aidattır" dedi.

Bursalı, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 120 günden 180 güne çıkarılmasını "Sendikal tarihimizin en önemli kazanımı" şeklinde açıkladı.

Bursalı, yapılacak çok işleri bulunduğunu ve mevsimlik işçiler için birçok kazanımlar elde ettiklerini belirterek, “Açık ve şeffaf bir şekilde çalışma süresini 120 günden 180 güne çıkaran, Kampanya primini 2013’ten itibaren sözleşmeye koyan Öz Gıda-İş Sendikamızı, 67 yıllık sendikal anlayışın kapalı kapılar ardında çalışma süremizi 120 günden 90 güne düşüren akıl tabii ki anlayamaz.” diye konuştu.

2019-2020 TİS görüşmeleri başlamadan fabrika temsilcilerinin istek ve taleplerini değerlendirerek bir taslak hazırladıklarını ve bu taslaktan yola çıkarak TİS görüşmeleri sürecinde bazı kazanımlar elde ettiklerini kaydeden Bursalı, “Sendikal tarihimizin en önemli kazanımı olan 27.03.2018 tarihli protokoldeki 180 gün çalışma süresini sözleşme kitapçığımızın 14. Maddesinde yazdırıp onaylatmamızdır. Diğer önemli kazanımlarımız; Askerlik, Tasnif Vasıf Ücreti, Hafta Tatili, Refakat İzni, Mağdur Üyeler ve ücret skalası maddelerinde yapılan değişikliklerdir" dedi.

Bursalı, 01.01.2020’den itibaren ÇAYKUR’un SKALA sistemine geçeceğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı; “Daha fazla kazanımlar elde etmek için sözleşmenin uzamasından dolayı eleştiri almamıza rağmen yılmadık, dik duruş sergiledik. İlgili makamlara Çaykur işçimizin mağduriyetini belgeleri ile ifade ettik. İfadelerimiz kabul gördü lakin 2018 yılında çıkan 696 sayılı KHK’deki Kamu Çerçeve Protokolündeki zam oranlarının dışında zam yapılamayacağından, hukuk olarak uygun olmadığından dolayı 01.01.2020’den itibaren geçerli olmak üzere sözleşmeye Çaykur SKALA düzenine geçecektir maddesini koydurduk. Afaki bir durum hasıl olmaz ise yeni yıl itibari ile saat ücretlerine yansıyacak kazanımlar elde edeceğiz İnşallah."