Bayburt Yöresel Ürünler

TAKİP ET

Bayburt, Anadolu'nun en kıdemli ve kültürü geniş olan şehirlerinden biridir.

Yemek kültürüyle de ön plana çıkan Bayburt'ta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kültürlerine de kolaylıkla rastlanabilir. Çünkü Karadeniz ile Doğu Anadolu arasında bir geçiş noktası olan Bayburt; Doğusunda Erzurum, batısında Erzincan, kuzeyinde ise Trabzon ve Rize'den yankılanan kültürleri de içerisinde barındırmaktadır. Bayburt yöresel ürünleri kapsamınca da yine bu kültürlerin birleşiminden söz etmek mümkündür. Nitekim tereyağından peynirine kadar birçok yöresel ürünün tadı Bayburt'a özgü olarak da üretilmektedir. Bayburt yöresel ürünlerinin Bayburt'ta yer alan köylerden üretildiği de bir gerçektir. Buna göre daha çok tarım ve hayvancılık sektörünün geliştiği ve bu sektöre bağlı olarak da birbirinden güzel ve lezzetli tatların da üretildiği Bayburt'ta sizler de birçok farklı yemek kültürüyle tanışabilirsiniz.

Bayburt yöresine ait olan ve Bayburt köylerinden yetişerek raflara satışı için çıkarılan ürünleri sizler de sipariş ederek damak tadınıza yenilikler ekleyebilir ve lezzetlerden yararlanabilirsiniz. Damak tadınıza son derece uygun olacak olan Bayburt yöresel lezzetleri ile sizler de tanışabilirsiniz.

Bayburt Bakliyat Ürünleri
Bayburt yöresel lezzetleri denince akla ilk gelen ürünlerden biri bakliyattır. Bayburt'un köylerinde en doğalından yetiştirilerek pazarlara, marketlere satışı için çıkarılan mercimek, fasulye, buğday ve bunun gibi daha birçok ürün Bayburt yemek kültürünü de oluşturmaktadır. Özellikle de kışa hazırlık yapan ve yiyecek depolamak isteyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken bakliyat ürünleri Bayburt köylerinde en doğalından yetiştirilmektedir. Yemeklerde çok fazla kullanılan arpadan buğdaya, barbunyadan köy bulguruna kadar daha onlarca ürün Bayburt'ta doğal olarak yetiştirilmektedir. Doygunluk hissini en maksimum düzeyde sizlere yansıtan bu gibi bakliyat ürünlerini sizler de temin ederek özellikle de kış aylarına hazırlık yapabilirsiniz.

Bayburt Darğun
Bayburt'ta özel olarak üretilen ve piyasaya sürülen lezzetlerin başında darğun da gelmektedir. Çoğu bölge insanı tarafından bilinmeyen darğun Bayburt ve çevre illerde fazlasıyla kullanılmaktadır. Özellikle de ev hanımlarının bazı çorbalarda, böreklerde, kuru pastalarda kullandığı darğun yemeğe ekstra bir lezzet sunmaktadır. Bayburt köylerinde özenle hazırlanan ve üretilen Bayburt darğunlarından sizler de yararlanarak sofralarınızda bulundurabilirsiniz.
Belirttiğimiz üzere darğun özellikle de arpa şehriye, tel şehriye, ayran çorbası gibi çorbalarda daha fazla kullanılmaktadır. Böreklerde, peynirli pastalarda ve poğaçalarda da lezzetin daha fazla olması için kullanılan darğun ile sizler de tanışarak damak tadınıza yeni tat ekleyebilirsiniz.

Bayburt Peynir Çeşitleri
Bayburt yöresel lezzetleri arasında peynirlere özel bir yer ayırmak gerekir. Nitekim kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin doğal yollarla yapılması ve sunulması da farklı ve güzel lezzetleri sunmaktadır. Buna göre Bayburt köylerinde doğal yollarla yapılan peynirlerin Bayburt yöresel lezzetleri arasında ayrı bir yeri vardır. Bayburt yöresel lezzetleri içerisinde yer verdiğimiz peynirler çeşitleri ile karşımıza çıkmaktadır.

Buna göre Bayburt çeçil peyniri, Bayburt lor peyniri, Bayburt köy civil peyniri, Bayburt tam yağlı tulum peyniri, küflü peynir ve Bayburt taze kaşar peynirinden söz etmek mümkündür. Son derece lezzetli olan ve sofralardan eksik olmaması gereken Bayburt peynir çeşitlerinin çoğu kişi tarafından tercih edildiği de bilinmektedir. Sadece kahvaltı sofralarında değil çeşitli yemek yapımlarında, pasta yapımlarında da kullanılan bu peynirler ile birlikte yeni ve güzel tatlar, lezzetler edinebilirsiniz. Bayburt yöresel ürünleri arasında belki de ilk sırayı alan ve çok çeşitli olmasıyla göze çarpan Bayburt peynirlerini sizler de temin edebilir ve sofralarınızda tüketebilirsiniz. Uygun fiyatlı olan peynir çeşitleri için sizler de araştırmalarınızı yapabilirsiniz.