Başkan Metin, belediyedeki ilk 1 yılını değerlendirdi

TAKİP ET

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, belediye koltuğundaki 1 yıllık karnesini değerlendirdi, yapılacak projeler hakkında bilgiler verdi.

"Evde Gündem” programında Gazeteci Turgay Ayhan’ın konuğu olan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Belediyesi’nin salgın sürecinde yaptığı çalışmaların ve belediye koltuğundaki 1’inci yılının değerlendirilmesini yaptı.

Türkiye olarak Koronavirüs sürecinde ciddi bir tecrübeden geçildiğini belirten Başkan Metin, bu süreçle birlikte yeni bir şehircilik anlayışına sahip olacağını düşündüğünü ifade ederek “Yalnız üzüldüğüm bir nokta var, bütün dünyayı da takip ediyoruz kendi ülkemizi de takip ediyoruz. Ama belirli insanlar ısrarla acaba Türkiye'de bu vaka sayısı eksik mi, Rize'de ölüm daha çoktur gibi paylaşımlar yapılıyor. Ama ben diyebilirim ki vaka sayıları dünya da olduğu gibi Türkiye'de de doğrudur” dedi.

Salgın sürecinde çalışmalar yoğunlaştı

Koronavirüs salgını sürecinde belediye olarak yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Metin, “Bu süreçte 11 Mart’tan itibaren mahalle, cadde ve sokakları köpüklü suyla yıkama çalışmalarımızı iki katına çıkardık. Deterjan yerine arap sabunu tozu kullanarak en sağlıklı şekliyle bu işlemlerimizi yaptık. Özel ekipler kurarak ivedilikle toplumun daha çok gezdiği yerlerde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ekiplerimiz Bakanlık tarafından gönderilen maskeleri vatandaşlarımızın evlerine dağıtmaya başladı. Mahallelerimizi sırayla gezerek bu maskeleri de her vatandaşımıza ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

4 bin aileye yardım ulaştırıldı

Ramazan ayından önce Belediye Meclsi üyeleri ve Muhtarlar ile birlikte ihtiyaç sahiplerine ulaşılması adına bir havuz oluşturduklarını belirten Başkan Metin, “Belediye olarak yardım ettiğimiz aileler vardı ama genel anlamda ayrı pandemi sürecinde de yardım etmemiz gereken birçok kişi vardı. Şuana kadar yaklaşık 4 bin kişiye yardım kolilerimizi ulaştırdık. Bir hafta içerisinde de ilk etapta dağıtım yaptığımız vatandaşlarımıza ikinci bir yardım dağıtımı olacak. Bu yardım kolilerimizi de bu hafta içerisinde dağıtmaya başlayacağız. Esnaf Odası ve Ticaret Odası başkalarımızla da iletişime geçtik onlardan da özellikle kapatılmak zorunda kalan dükkanlar, kuaförler, kahvehaneler ve bazı lokantalar veya günü birlik çalışan emekçiler vardı bunların isimlerini alarak yardımlarımızı yaptık.” dedi.

Kira alınmayacak, Su faturaları ötelendi

Belediyeye ait mülklerde kiracı olan esnaflarla ilgili ve su faturalarıyla ilgili de açıklama yapan Başkan Metin şunları söyledi; “Belediyenin kiracısı olan ve zorunlu olarak kapatmak durumunda kalan esnafımızdan kira almayacağımızı duyurmuştuk. Peki nasıl olacak? Kira sözleşmesi bittiği zaman, hizmet veremediği süre kira sözleşmesine ilave edilecek. Kirasını peşin veren esnaflarımız da var onların da aynı şekilde sözleşmesini bu süre zarfında uzatmış olacağız. Su ile alakalı bir zam gündemimizdeydi, gündemde olan zam programımızı bu süreçte erteledik. Ekonomik durumunun kötü olduğunu tespit ettiğimiz vatandaşlardan Haziran Temmuz dönemine kadar geriye dönük su ücreti alınmayacak. Şuanda da kimseye su faturası tahakkuk ettirmiyoruz. Bunları da Temmuz ayından itibaren faiz uygulamadan işleme sokmuş olacağız.”

Kapalı olan dereler şehre zararı olamayacak

Daha önce gündeme gelen Rize Merkezdeki derelerin üzerlerinin açılması projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Metin şunları söyledi; “Rize'de Çiftekavak’ta bulunan dereden Askoroz deresi arasında 3 tane dere var. Kale deresi, Reşadiye deresi, önemli olanlar diğer dereler bunlara göre daha az akıyor. Paşakuyu mevkindeki deremiz gibi bazı yerlerinin yarısından fazlası balçıkla dolu. Bu dereleri de elle açmak zorundasınız, derelerin içerisinde makine de çalıştırılamamaktaydı. Bu yüzden yeni çalışmamızla derelerin yataklarını genişlettik. Artık bu derelerin kapalı olmasının bu şehre zararının olmadığını hep beraber göreceğiz. Derelerin içinin tamamen temizlenmesinden sonra böyle sorunlar yaşamayacağız.”

Sosyal alanlar arttırılıyor

Projeler hakkında da konuşan Başkan Metin şunları söyledi: “5 Noktada altyapıyla ilgili projelerimiz devam ediyor. Bunlardan bir tanesi Alipaşa’daki mendireğin 200 metre uzatılması. Çiftekavakta’da bir çalışma başlattık. Orada hemen hemen dokuz on dönümlük bir alanı kapatacağız. O mahalledeki insanımıza öncelikle hizmet vermek için belediye adına bir sosyal tesis çalışması yapıyoruz. Asıl projemiz ise Limanın arkasına kadar yaklaşık 120 dönüm alanda Çocuk eğlence merkezi, gençlik eğlence merkezi, Aquapark, Macera parkları gibi ve engelli yaşlı ve de bayanlara yönelik yaşam merkezi gibi alanlar düşünüyoruz. İtfaiyenin önünden Çaykur'un önündeki mendireğe kadar şehrimize 140 dönüm kadar bir yer daha kazandırmış olacağız. Şuanda o bölgede 250 dönüm dolgu var. Buraya yaklaşık 140 dönüm daha ekleyerek hemen hemen 400 dönümlük Millet Bahçesi yapabileceğiz. Belediye bloklarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Pandemi sürecinde biraz yavaşladı durum ama şuanda Toki ile birlikte hangi esnafa ve mal sahiplerine hak edişleri noktasında neler verilebileceğinin hesapları yapılıyor. Bu rakamlar netleşince esnaf ve mal sahipleriyle oturup uzlaşacağız. Isırlık Tabiat Parkında sona yaklaşılıyor. Büyük ihtimalle yaz ayları içinde burası da belediyemize teslim edilecek.”