Başarısızlığın altındaki imza bir kişiye mi ait?

TAKİP ET

Mehmet Ali Karaca yönetiminde son 2 haftada toplanan 4 puan dahil ligin ilk devresini 27 puanla 5'inci sırada tamamladık ve 31 puanlı lider Manisaspor ile aramızda 4 puan var. Geçen sezon ise ilk devreyi 30 puanla 4'üncü sırada tamamlamıştık ve lider Elazığspor ile aramızda 3 puan vardı.

Yani geçen sezona da bakarsak evet ortada kötü sayılan bir durum yok ama maalesef kötü denilebilecek bazı durumları zaten Rizespor her sezon bu dönemlerde yaşıyor. Başarısızlıkların, kötü sonuçların faturası önce Teknik Hocaya kesiliyor. Ve zaten hatayı da sürekli burada yapıyoruz.

O konuya geçmeden son oynanan 1461 Trabzon maçına biraz değinecek olursak, öncelikle o saha şartlarında ve rakibe verilmeyen penaltı pozisyonunu da baz alırsak 1 puanla sahadan ayrılmak gayet iyi bir sonuç. Kadroya, oynanan futbola değinmenin hiç anlamı yok.

Daha önce birçok maçta Engin Korukır nasıl eleştirildiyse, baktım bu son maçın ardından Mehmet Ali Karaca da aynı şekilde eleştirildi. Mustafa Denizli de bu takımın başına gelse son 2 maçta, o da eldeki malzemeden bir şeyler yapacaktı. Şimdi bu saatten sonra “Efendim o niye oynadı, bu niye oynamadı” laflarını konuşmak çok anlamsız.

Örneğin o maçta sonradan oyuna dahil edilen Rizeli “Börekçi” lakaplı Muhammet Emre Kalkan’ın da neden oyuna sokulduğu eleştirisi yapıldı. Bence doğru bir karardı. Bu futbolcu eğer ligin bitimine 3 hafta kala altyapıdan profesyonel yapılıyorsa, bunun bir nedeni olmalıydı. A2 takımında santrafor oynayan Börekçi, her ne kadar bizim bildiğimiz Engin Hoca tarafından profesyonel yapılmak istendiyse ve Ankaragücü maçında 18 içinde yer almadıysa da, bu maçta oynatılması santrafor eksiği yaşayan bir takımın devre gelmeden attığı hamlenin daha tutarlı bir sebebi olmuş oluyor.

Ve en azından son 2 sezon içinde profesyonel yapılan bir futbolcumuzu lig içindeki bir maçta izleme şansımız oldu. Eleştirenleri de kınıyorum ki, bu takımın geleceği altyapı olmalıdır ve oradan yetişen sporcular şans bulmadığı sürece, bizler öteden beriden toplanan futbolcuları konuşmaya devam ederiz.

Gelelim sürekli yapılan hataya…

Maalesef bu takım 5 sezondur devre arasına yaklaştığında ya da ikinci devrede hep aynı sorunu yaşayıp duruyor. Başarısızlığın, kötü gidişatın faturası önce teknik hocaya kesiliyor. Ama nedense bu başarısızlığın arkasında yatan başka nedenler olup olmadığı sorgulanmıyor.

Her sezon ligin başında her şey tozpembe görünürken, oynanan maçlardan başarılı sonuçlar alınırken, efendim teknik ekibinden futbolcusuna sürekli kardeşlik, takım ruhu nidaları yükselirken, ne oluyor da devre bitmeden bu olgular sekteye uğruyor? Sonra da neden giden hep teknik hoca oluyor da, kaç sezondur aynı sorunlar yaşanırken, koltuklarında oturan idarecilere fatura kesilmiyor. Onlar hala yerlerinde neden oturmaya devam ediyorlar?

Bu takımda bir operasyon yapıldığı ortada. Ama bu operasyon sadece Mustafa Denizli’nin takımın başına getirilmesiyle yapılmadı. Bana göre 9-10 hafta önceden başladı, Engin Korukır’ın gönderilmeye çalışılmasıyla… Ve bence o zaman Mustafa Denizli kimsenin aklında dahi yoktu.

Bu yönetim sürekli uygun bir bütçe ile kaliteli bir kadro kurduğuyla övünmüyor muydu? Ne oldu da lig başında yapması gerekenleri devre arasına yakın yapmaya kalktı?

Sezonun başında fazla paralar bastırmaktan çekinen yönetim, nasıl oldu da devre arasında kesenin ağzını açmaya karar verdi?

Mustafa Denizli’yi, yardımcılarını, istediği oyucuları bu takıma dahil edecek bütçe madem vardı Rizespor’un kasasında, neden sezon başında bu imkan değerlendirilmedi de, önceki sezonlarda yaşananlar bir kez daha bu taraftara yaşatıldı?

Maalesef ben, Rizespor’un ve taraftarının son 4-5 sezondur kuklaya dönüştürüldüğünü düşünüyorum. Bugüne kadar hatalardan, eksikliklerden ders çıkarıldığını sanıyordum ama öyle olmadığını gördük. Haliyle bu kez devreye farklı unsurlar girdi ve Rizespor’da Şampiyonluk yolunda atılması gereken asıl önemli adım atıldı.

Evet Rizespor’un bu sezon Süper Lig’e çıkmasının her şeyden çok istendiğinin farkındayız. Hadi diyelim ki, Engin Korukır’ın gitmesi gerekiyordu bu operasyonun yapılması için ama dilerim bu sadece operasyonun ilk ayağıdır.

Şimdi devre arasında gidecek ve gelecek olan futbolcular da olacak ancak sorgulanması gereken noktalar bunlarla sınırlı olmamalı… Artık şu takımın başında daha samimi idarecileri de görmenin zamanı geldi bence. Her sezon yaşanılan başarısızlıkların başında olan idarecilerin de artık sorgulanması lazım.

Rizespor, futbolcusuyla, teknik ekibiyle Rize’de bulunan bir kulüp ve onların başında duran idareciler de bu başarısızlıklardan sorumlu tutulmalıdır. Başkan Metin Kalkavan’ın bu yönde de bir adım atması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten Rize’yi, Rizespor’u sevenlerle bu takım bir yerlere gelir ve sadece onlar bunun için çabalar. Diğerleri sadece alacağı paraya bakar.

Madem Yönetim, bu başarısızlığın faturasını bütçenin ağzını açmakla ödeyecek, giden teknik hocanın ve gidecek olan futbolcuların dışında, bu başarısızlıkta katkısı olanlara da bir fatura kesilmesi gerekiyor.

Turgay AYHAN