Ayrancı, Karaman

TAKİP ET

Ereğli ve Karaman karayolunun hemen ortasında kalan bir ilçe olarak, iki tarafın da kültürünü kazanabilen ve evrim geçiren Ayrancı, dönem dönem kültürel etkinlikleri ile boy gösteren bir yapıya sahip.

Türk halkının yaşadığı Ayrancı'da, Akdeniz iklimi hakim ve çoğu zaman sıcak yaz ve kış ayları geçmekte. Bu da, tarıma elverişli toprak alanları yaratmaktadır. Özellikle halkın tarım ve hayvancılık konusunda oldukça iyi meziyetleri olduğunu söylememiz mümkündür. Türkiye'nin maalesef kurak alanlarından biri olsa da, Karaman'da her şeye rağmen tarım yapılabilmektedir ve dönem dönem dışarıya verilen ürünler de mevcuttur. Özellikle halkın misafirperverliği ve tarihi yapıları koruma şekilleri sizi oldukça sevindirebilir.

Genel Kültür
Türk halkının bir arada yaşadığı ve azınlık olarak göçmen Kürtlerin bulunduğu Ayrancı'da, halk genelde mevsimlik olarak çalışmakta ve kurak alanlarda özellikle yaz aylarında tarım yapmayı tercih etmemektedir. Bunun yanında küçük esnafları da bulunan Ayrancı ilçesi, buradan da bir geçim noktası oluşturabilmekyi başarmıştır. Dünyaca ünlü Tokaloğlu Kayısısı, bu ilçenin köyünde yetişmektedir. Bu yönleri ile Ayrancı, her şeye rağmen gidilip görülmesi gereken ve sıcakların pek olmadığı bir zamanda gidilmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkar.

Gezilecek Yerler
Karaman Ayrancı'da maalesef günümüze pek fazla tarihi yapı kalmamıştır. Pek çok medeniyeti içerisine alan bir toprak olarak Ayrancı'da bunun en büyük sebebi elbette kuraklığın verdiği çürüme olabilmektedir. Yine de, köylerini gezebilir ve eski yapıları görebilirsiniz. Her şeye rağmen, hala çok güzel oldukları söylenebilir.

Neler Yenir
Ayrancı'da ünlü pek çok meyve ve peynir bulunmakta. Obruk deri peyniri, bunların başlıcalarından biri ve mutlaka tadılması gereken bir lezzet olarak biliniyor. Bunun yanında, ilçeden ayrılırken yanınıza beyaz kiraz ve koyun yoğurdu almanız tavsiye edilir.