Ayder Balı Coğrafi İşaret Tescili aldı

TAKİP ET

Rize'ye özgü ürünlerden Ayder Balı tescillenerek coğrafi işaretli ürünler arasında yerini aldı.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı bin 800 ila 2 bin 300 rakımları arasında yer alan Ayder Yaylası'nda üretilen Ayder Balı’nın coğrafi işaret tescili alması ile birlikte Rize'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısını 13’e çıktı.

30 yıl önce kurulan Ayder Tarımsal Bal ve Turizm Kooperatifi tarafından 6 yıl önce Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile yapılan çalışmalar sonucunda uluslararası bilimsel yayınlarla da Ayder Balının ve poleninin değeri bilimsel olarak tescil edilmişti.

Ayder Balı, likapa, dağ karayemişi, böğürtlen, Ihlamur, kumar, orman gülü ve çeşitli orman çiçekleri ve ağırlıklı kestane balı karışımı ile üretiliyor.

Ayder Balı ile birlikte coğrafi işareti bulunan Rize'nin diğer ürünleri ise şöyle; Rize Bezi, Çayeli Kuru Fasulye Yemeği, Derepazarı Pidesi, Rize Simidi, Rize Baston Ekmek, Rize Kavurması, Anzer Balı, Rize Çayı, Rize Muhlaması, Rize Pepeçurası, Rize Enişte Lokumu, Hemşin Çorabı

Rize Kokulu Üzüm Pekmezi, Fındıklı Sepeti, İyidere Pileki Taşı, Hemşin Karakovan Balı ve Çayeli Koloti Peyniri için yapılan coğrafi işaret tescili değerlendirme süreçleri devam ediyor.