Atatürk'ün Rize'ye gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı

TAKİP ET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Rize'ye gelişinin 94. Yıl dönümü Valilik önünde düzenlenen törenle kutlandı.

İlk tören Rize Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlandı. Çelenk sunma törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof.Dr. Reşat Kasap, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı ve İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi, Vali Yardımcıları, daire müdürleri, STK ve siyasi partilerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulmasının ardından Rize Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşımız okunurken Ay-Yıldızlı Bayrağımız göndere çekildi.

Başkan Kasap törende yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, zaman zaman ülkemizin çeşitli şehirlerini gezmiş ve gezinti yaptığı illerde yoğun ilgiyle karşılanmıştır. Rize halkı 17 Eylül 1924 tarihinde büyük bir coşku ve heyecan içinde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karşılamışken bugün de onun kentimize gelişini kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 17 Eylül Hamidiye zırhlısı ile gelip, şehrimizi şereflendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Rizeliler coşkun gösterilerle karşılamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada Mataracı ailesine ait evde misafir edilmişti ve bugün o ev Atatürk müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir. Mustafa Kemal Paşa ve Rize insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğine dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedi-müddet yaşaması ideali olmuştur. Biz de 94 yıl önce gerçekleşen bu ziyareti, her yıl aynı coşku ve heyecan içinde tekrar tekrar yaşıyoruz. Bu heyecanımızı ve coşkumuzu şehrimize gerçekleştireceğimiz hizmetlerle bir araya getirmeye devam edeceğiz. 17 Eylül 1924’te Rize’mizi ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gelişinin 94. yıl dönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Valilik önündeki tören alanındaki programın ardından Atatürk’ün Rize’ye geldiğinde konakladığı ve halen Atatürk Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan eve geçildi.

Vali Bektaş ve beraberindekiler burada Atatürk konulu fotoğraf sergisini gezerek müze hakkında yetkilerden bilgi aldı.