Ardeşen İlçe Emniyet Müdürü'ne soruşturma açıldı

TAKİP ET

Rize Baro seçimlerinde AK Parti'li bilinen ve başkanlığa aday olan Av. Yunus Çoruh'un desteklenmesi için bir polis memurunun avukat eşini arayarak destek isteyen ilçe Emniyet müdürü hakkında inceleme başlatıldı.

Rize Barosu başkanlık seçimi bitti ancak seçim günü yaşanan tartışmalar halen güncelliğini koruyor. Av. Rıfat Uluşahin, kongrede, bir emniyet görevlisinin bir kadın avukatı telefonla arayarak Baro seçimine yönelik telkinde bulunduğunu ifade etmesinin yankıları devam ediyor.

ŞAHİN ARKADAŞIMIZ TEHDİT EDİLDİ

13 EKİM 2012 tarihin yapılan Rize Baro seçimlerinde avukat arkadaşlarının tehdit edildiği iddiasında bulunan Av. Rıfat Uluşahin kongre günü yaşanan olayı şu şekilde dile getirmişti.

“Bir kadın avukat arkadaşımız Havva Hamidin Topçu bir emniyet mensubu tarafından telefonla aranarak, Baro seçimlerinde kime oy vereceğinin sorulduğunu ve iktidar partisinin adayına oy vermesi durumunda polis olan eşinin tayini ile ilgili olumlu gelişmeler olabileceğini söylediğini bildirdi. İşte bu noktada, Baro seçimlerinin meşruiyeti tartışmalı hale geliyor. Kadın avukata yapılan telkinin, birçok avukata benzer yöntemlerle uygulandığı şeklindeki bu vahim iddia doğruysa, seçimlerin iptaline kadar gidebilecek bir süreçle karşılaşılabilir. Elbette, bu bir iddiadır. Savcı tarafından araştırılıp suç unsuru olup olmadığının ortaya çıkarılması ve adaletin tecelli etmesi dileğimizdir.

SIRADAN İNSANLARIN BAŞINA NE İŞLER GELEBİLİR SİZ DÜŞÜNÜN

Burada çarpıcı olan, başkalarının hakkını savunan, adaletin tesisi için mücadele eden bir avukata yönelik bir emniyet mensubunun böylesine pervasızca bir şekilde telkinde bulunmaya çalışmasıdır ki, eğer bu iddia doğruysa, avukatlarına telkin, baskı ve tehdit yapılabilen bir toplumun sıradan vatandaşlarının başına ne işler gelebileceğini varın siz hesaplayın.”

Seçimde Çoruh’un yönetim kurulu listesinde yer alan Av. Ümit Peçe’nin, Uluşahin’in iddialarından habersiz olduğunu, bu konuyu araştırıp aydınlatacaklarını söylemesine rağmen Baro yönetimin bu olayla ilgili hiçbir çalışma yapmaması oldukça dikkat çekici.

NABIZ YAŞANANLARIN PERDE ARKASINI ARAŞTIRDI

Gazetemiz NABIZ,  ‘Kim bu polis müdürü? Açıklayın’ şeklindeki haberleri sonrası Rize Valiliği harekete geçti.

Nabız Gazetesi muhabirleri yaptığı çalışma sonrası Kadın Avukat Havva Hamidin Topçu arayan kişinin Rize Ardeşen ilçesi Emniyet müdürü ALİ RIZA KUTLU olduğu bilgisine ulaştı. Müdür Kutlu’yu arayan Nabız Gazetesi muhabirleri Müdür Kutlu’ya “Avukat Havva Hamidin Topçu’yu telefonla aradınız mı? Kendisine şu adaya oy verin diye telkinde bulundunuz mu?” Şeklinde ki sorularına müdür Kutlu “Evet bahse konu avukat hanımı aradım. Baro seçimlerini de konuştuk ancak kendisine şu ve ya bu adaya oy ver demedim. Eşi bizde polis memuru olduğu için tanışırız o nedenle sohbet ettik” diye cevapladı

Nabız Gazetesi, Kongrede yaşanan tartışmaları, baskı, tehdit ve telkin iddialarını kamuoyuna aktardıktan sonra Rize Valiliği hemen harekete geçerek, İl Emniyet Müdürlüğü’nün iddiaları araştırmasını istedi. Rize Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Rize Valiliğinin talimatları doğrultusunda iddialarla ilgili inceleme başlattıklarını, yapılacak olan inceleme sonucunda soruşturma açılıp açılmayacağına karar vereceklerini kaydetti.  

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM DEDİ

Başlatılan inceleme kapsamında Baro seçimlerinin yapıldığı gün, bir polis müdürünün kadın avukatı arayarak baskı uyguladığını iddia eden Av. Uluşahin in görüşlerine başvuruldu.   Uluşahin, inceleme heyetine o gün kürsüden söylediklerinin arkasında olduğunu belirterek, gerçeklerin ortaya çıkmasının önemli olduğunu ifade ederken, Rize Emniyet Müdürlüğünün başlattığı inceleme kapsamında baskı gördüğü iddia edilen polis memurunun eşi kadın avukatın da konuyla ilgili görüşlerine başvurulacağı öğrenildi.

AVUKATTAN YARDIM İSTEDİ

Öte yandan, Baro seçimlerine açıkça müdahale girişiminde bulunarak AK Parti’li bilinen bir adaya destek için kadın avukattan oy istediği iddia edilen ve hakkında inceleme başlatılan kişinin bir ilçenin emniyet müdürü olduğu; Polis Müdürünün, kadın avukatı arayarak kendisi hakkında inceleme başlatıldığını ve avukattan vereceği ifade konusunda yardım istediği öne sürüldü.

ALİ RIZA KUTLU KİMDİR?

02.12.1968 yılında Uşak ili Ulubey ilçesinde doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Uşak ilinde tamamlamış.1986 yılında Polis Akademisine girip 1990 yılında mezun olmuş.   Sırası ile 1990–1994 yılları arasında Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü,1994–1996 yılları arasında Bingöl ili Kiğı ilçesinde şark görevini ifa etmiş.

1996–2008 yılları arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğünün çeşitli birimlerinde görev yapmış.2008 yılından itibaren de Ardeşen İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yapmaktadır. Müdür Kutlu evli ve iki çocuk babasıdır.

NABIZ Gazetesi / Özel Haber