Anzer Balı Osmanlı Sarayına giderdi

TAKİP ET

Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, tarihte Osmanlı Padişahlarına giden Karadeniz balları içerisinde Anzer Balının 1 numara olduğunu dile getirdi.

Anzer balı üzerinde ilk bilimsel çalışmanın 1957 yılında Alman Botanik Profesörü Yuachim Venter’ in ekibiyle beraber Anzer’e gelerek başladığını belirten Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Osman Civelek “Bu ekip o tarihte köyümüze gelerek Anzer florası üzerine büyük bir çalışma yaptılar. Daha sonraki yıllarda Hacettepe Üniversitesi Botanik Ana Bilim Bölümünden bir ekip 4 yıl süreyle köyümüzde titiz bir çalışma yaparak Anzer’ in flora haritasını çıkardılar. Ardından 19 Mayıs Üniversitesi ve KTÜ hocaları aynı çalışmaları yaptılar. Netice itibariyle çeşitli üniversiteler tarafından balımızın diğer ballardan ayrıcalıklı ve şifalı olduğunu tespit ettiler. Zaten bizim müşterilerimizde balımızı genellikle tedavi amacıyla kullanıyor” dedi.

Civelek, “Anzer’ de 400’un üzerinde çiçek türü ve 7 tane endemik çiçek tespit edilmiştir. İsrailliler’ in ilimize sık geldiği dönemde köyümüze ve yaylalarımıza sık sık ziyaretler yaptılar. Bizler İsraillileri adım adım takıp ederek bitki hırsızlıklarının önüne geçtik” ifadelerini kullandı.

Anzer Ballıköy Kooperatifi başkanı Osman Civelek sözlerine “Kooperatifimizin amacı Anzer balının Üniversite onaylı olarak tüketiciye uygun fiyatlarla ulaştırmaktır. Halkımızı sahte bala karşı uyarmak istiyorum Balımız bir markadır. Tüketicilerimiz kooperatif haricinde satılan Anzer Balına itibar etmemelidirler. Hava şartlarının uygun gitmesi halinde yılda ortalama köyümüzden 1 ton bal çıkar. Bunun yarısı Üniversite onayıyla kooperatif aracılığı ile satılır. Diğerleri Hacettepe Üniversitesi Anzer balına uygun içerik bulunmadığı için veto eder. Hacettepe Üniversitesinin onayını alan ballar Kooperatifimiz aracılığı ile satılır” şeklinde devam etti.