Alkan: Taban fiyata ayrı, desteklemeye ayrı zam

TAKİP ET

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanı İhsan Alkan, yaş çay taban fiyatının en az 3 lira 30 kuruş olmasını ve desteklemenin de ayrıca 250 kuruş olması gerektiğini söyledi.

Flash53 Youtube kanalında yayınlanan "Evde Gündem" programında Gazeteci Turgay Ayhan'ın sorularını yanıtlayan MHP Rize İl Başkanı İhsan Alkan, yaş çay taban fiyatıyla ilgili düşüncesini söyledi.

Yaş çay taban fiyatına en az yüzde 10 oranında zam yapılması gerektiğini ve taban fiyat ile desteklemenin ayrı ayrı artması gerektiğini dile getiren Alkan, "Tabii inşallah daha üzerinde yüzde 15, yüzde 20, yüzde 30 olur. Ama ben 3 Lira 30 Kuruş gibi bir fiyat düşünüyorum." dedi.

Destekleme oranı yüzde 5'lere eşdeğer

Çayda kilo başına destekleme primi alındığını hatırlatan Alkan, "Destekleme, 2003 yılında başlayan bir uygulamadır. O zaman çayın kilosu 450 liraydı ve 50 kuruş da destekleme verilmişti. Yani yaklaşık yüzde 12/13 oranına eşdeğerdi. Şimdi aradan geçen 12-13 seneye rağmen destekleme primi 129 kuruş oldu ve eşdeğerlik oranı yüzde 5'lere düştü. O yüzden çay taban fiyatı zammının yanında destekleme priminin de artması gerektiğini düşünüyorum ve en az 250 kuruş olmalı." dedi.

Taban fiyat ayrı, destekleme ayrı artsın

Destekleme priminin yaş çay fiyatından ayrı olarak artması gerektiğini vurgulayan Alkan, "Kimi çayta verilerek zammın bir kısmı da desteklemeye verilsin diyor. Ama biz bu söyleme kesinlikle karşıyız. Yaş çaya zam gelsin. En az yüzde 10-15 oranında zam yapılsın. Destekleme primine de ayrıca en az 250 kuruş olacak şekilde zam yapılsın diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.