AK Parti'nin Çay Kanunu Teklifine Cumhur İttifakı ortağı BBP'den tepki

TAKİP ET

AK Parti tarafından hazırlanarak TBBM Başkanlığına sunulan 15 maddelik Çay Kanunu Teklifine Cumhur İttifakı ortağı BBP'nin Rize teşkilatı tarafından tepki gösterildi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, AK Parti tarafından hazırlanan 15 maddelik Çay Kanunu Teklifini eleştirerek, "210 bin Çay Üreticimizi ve olmazsa olmaz Çaykur'u koruma altına almayan sözde Çay Kanunu Tasarısı derhal düzeltilmelidir." dedi.

Hazırlanan teklifte özellikle yaş çay taban fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek olmasına sert tepki gösteren Usta, "Çay konseyi şimdiye kadar üreticimizin hangi sorununu, sıkıntısını çözmüş? Ne işe yaramış ki yaş çay fiyatını belirleyip açıklayacakmış. Rize Vekilimiz Sayın Hayatı Yazıcı 210 bin üretici ve Çaykur'u özel sektörün kontrolündeki konseyin ellerine nasıl bırakır? Bu büyük yanlış derhal düzeltilmeli, teklifi dahi yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Vekillerin Rize'ye, çay üreticisine ve Çaykur'a yapacakları en büyük yanlış!

Hazırlanan Çay Kanunu Teklifinde taban fiyat maddesinin bulunmadığını hatırlatan ve üreticinin beklentilerinden uzak, özel sektörün taleplerine uygun bir tasarı hazırlandığını belirten Usta, "Yapılan açıklamada, üreticinin en önemli beklentisi Taban Fiyat yokken, Çaykur Koruma altına alınmazken, üretici promosyon haklarını beklerken, kaçak çaya önlem alınmazken, Beyefendiler yeşil altın yaprağımızın kaderini özel sektörürün içinde olduğu Çay Konseyine bırakıyorlar, çay bahçelerinin kökten sökümünü düşünüyorlar, Çaykur'u özel sektörün kaderine bırakıyorlar. Bu Vekillerimizin Rize'mize, çay üreticimize ve Çaykur'a yapacakları en büyük yanlıştır." dedi.

"Yapılan kuzuyu kurda teslim etmektir"

Ulusal Çay Konseyi'nin bu güne kadar sektöre faydalı bir iş yapmadığını iddia eden Usta, "Vatandaşın çayı taban fiyatın yüzde 40 altında alınırken, kaçak çay kamyonları yan yatarken, gübre yüzde 400 artarken, destekleme yedi yıldır rekor kırarken, Çaykur milyon lira zarar açıklarken neredeydi bu Çay Konseyi? Hiçbir fonksiyonu olmayan bu kuruma hiçbir hak ve yetki verilmemeli. Bu yapılan kuzuyu kurda teslim etmektir. On maddeden oluşan Çay Kanunu Teklifimizde ifade ettiğimiz üzere çayın tek patronu Çaykur olmalı ve korunma altına alınmalıdır. Büyük Birlik Partisi olarak, 210 bin çay üreticimizi ve olmazsa olmaz Çaykur'u koruma altına almayan sözde Çay Kanunu Tasarısı derhal düzeltilmeli, hazırladığımız Çay Kanunu Teklifimiz de dikkate alınarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza bu yanlışlar ivedi bir şekilde iletilmelidir." şeklinde konuştu.