AK Parti hükümeti gider ayak çay tarımının ipini çekmeye çalışmaktadır

TAKİP ET

CHP Rize il yönetimi 15 Temmuz Cumhuriyet Meydanında yeni çay yasasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İyi Parti, Saadet Partisi ve Doğru Parti destek verdi.

CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz burada yaptığı konuşmada, "AKP tarafından Meclise sunulan Çay Kanun Teklifi yaş çayda taban fiyat uygulamasını zorunlu kılmayan, üreticiyi özel sektöre mahkûm eden, Çaykur’u ve çay tarımını yok edecek olan bir kanun teklifidir” dedi.

Çay üreticisinin, açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapılmasını yasaklayan bir çay kanunu beklediğini ancak teklifte çay fiyatının açıklanmasının Ulusal Çay konseyine bırakıldığını söyleyen Başkan Deniz, "Ulusal Çay Konseyi 14 yıldır var. Bu süre içinde varlığını hissettiniz mi? Özel sektör açıklanan yaş fiyatının yarısına çay alırken bu Ulusal Çay Konseyi neredeydi? Ulusal Çay Konseyini oluşturan yönetim kurulu üyelerinden bir açıklama gördünüz duydunuz mu? Bugün Ulusal Çay Konseyinin başkanı aynı zamanda Rize Ticaret Borsasının da başkanı. Aynı zamanda çay fabrikası sahibi. Bu süreç zarfında Ulusal Çay Konseyinin çay üreticileri lehine bir şey yaptığını duyan bilen var mı? Bu Ulusal Çay Konseyi 12 yıl önceki çay kanunu gündeme getiren vatandaşın tepkileri üzerine geri alınan çay kanununu hazırlayan kurum değil mi? 12 yıl önce Ulusal Çay Konseyinin hazırlamış olduğu çay kanununa karşı çıkan bunu kabul etmeyen ve kanunu geri aldırtan çay üreticileri şimdi bu kanunu niye kabul etsinler, ne değişti? Akp hükümeti 14 yıldır var olan ve üretici lehine hiç bir şey yapmayan Ulusal Çay Konseyine çay fiyatını belirleme yetkisi veriyor. bunun anlamı nedir. Bunun tek bir anlamı var Akp hükümeti gider ayak çay tarımının ipini çekmeye çalışmaktadır." dedi.

Hazırlanan kanun teklifi ile binlerce insanı çalıştıran, binlerce insanı emekli eden ve Türk Çay Tarımının garantisi olan Çaykur’un yok sayıldığını söyleyen Deniz, “İşin açıkçası Çaykur’a ihanet edilmiş ve Çaykur’un ipi çekilmiştir. Türk Çayı Ulusal Çay Konseyi adı altında 3-5 sermaye sahibinin, yönetimine devir edilmiştir. Hiç kimse Ulusal Çay Konseyi eşitler arasında oluşmuştur demesin. 18 yıl sürece bakan neyin ne olduğunu görür. Bu kanun yasalaştığı zaman Çaykurun nasıl yok olacağını, binlerce insanın nasıl işsiz kalacağını, üreticinin bir zamanlar kendine ait olan tarlasında nasıl maraba olacağını, Rize bölgesinin demografik yapısının nasıl değişeceğini, sözleşmeli tarım adı altında emperyalist sömürünün en temel göstergesi olan reji rejimin nasıl yeniden oluşacağını, çay üreticilerinin nasıl 3-5 sermaye sahibibin oyuncağı hale geleceğini, bölgenin nasıl hızlı bir şekilde yoksullaşacağını göreceğiz. Bu gelişme 3-5 sermaye sahibinede yaramayacak onlarda şirketlerini yabancı şirketlere nasıl kaptıracaklarını ve sonuçta Türk çayının nasıl yok olacağını göreceğiz." dedi.