7 yıldır 13 kuruş olan destekleme artık güncellenmeli!

TAKİP ET

BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, 7 yıldır fiyatı 13 kuruş olarak ödenen yaş çay destekleme bedelinin artan fiyat artışlarına göre güncellenmesi gerektiğini söyledi.

TÜİK tarafından Nisan ayı enflasyon rakamını yıllık bazda yüzde 69,97 olarak açıklarken,  gıda enflasyonu bir yıl önceye göre yüzde 89,10 olarak belirlendi. Bir yıl önceye göre ulaşım ücretleri yüzde 105,86 artış gösterdi.

Ülke genelinde aylardır devam eden fiyat artışlarına rağmen 7 yıldır yaş çay destekleme ücretinin 13 kuruş olduğuna dikkat çeken Büyük Birlik Partisi (BBP) Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, "Çay sezonu öncesi tüm üreticilerimiz yaş çay fiyatında ciddi bir artış beklerken, yedi yıldır 13 Kuruş olan destekleme fiyatı ise malesef gözden kaçırılıyor. Destekleme tutarı son yedi yılın eflasyon oranları dikkate alınarak, 13 Kuruştan en az 1 TL yapılmasını dile getirmiştik. Böylece hem verilmeyen artış farkının verilmesi, hem de çiftçimizin bu ücretle gübresini alabilmesi sağlanmış olur. Bu konuda tüm Vekillerimizi, siyasetçileri, STK ve odaları ortak ses olmaya davet ediyoruz." dedi.

Yüzde 70 enflasyon gerçekçi değil!

Son bir yılda gıda, sanayi, üretim, enerji, akaryakıt, tarım ürünleri, imalat, inşaat, gübre gibi sektörlerde fiyat artış ortalamasının yüzde 300'ü geçtiğini dile getiren Usta, "Yaş Çay fiyatının artışında da bu oranlar baz alınmalı ki, alım gücünün ve çiftçimizin korunması sağlanmış olsun. 1 ton çay ile üretici geçen yıl ne alıyorsa bu yıl aynısını alması ve istemesi hakkıdır. Enflasyonun yüzde 70 olduğu gerçekçi değildir. Piyasaların ve pazarın durumu ortadadır ve bizat bunu Aziz Milletimiz yaşamaktadır." dedi.

Ne Çaykur ne Özel Sektör işin içinden çıkamaz!

Yaş çay fiyatına verilecek olan yüksek bir zam ile kuru çay fiyatlarının da artırılması gerektiğini ifade eden Usta, "Eflasyon oranlarında iki-üç puan faktan dolayı çay üreticimiz ve çay sektörü kurban edilmemelidir. Ne Çaykur ne de özel sektör artan maliyetlerle işin içinden çıkamaz, bu bir gerçektir. Devletimiz maliyetleri düşürüp alım gücünü arttırıcı politikalar izlemeli, üretimi ve tarımı desteklemelidir. Yoksa kuru çay fiyatını sabit tutmakla bu işler düzelmez, eflasyon engellenemez." dedi.

Usta, 14 Mayıs'ta Rize-Artvin Havalimanının açılışını gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, çay üreticisinin beklentisini karşılayacak şekilde yaş çay taban fiyatını açıklamasını umduğunu söyleyerek, yaş çay destekleme bedelinin de en az 1 TL olarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı ve her zaman çay üreticisinin sesi olmaya devam edeceklerini söyledi.