2020 yılı yaş çay taban fiyatı tatmin etmedi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 lira 27 kuruş artı 13 kuruş destekleme olarak açıklanan 2020 yılı yaş çay taban fiyatına tepkiler gelmeye başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay üreticisinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına kurban gittiğini vurguladı.

Salgının faturasının üreticiye kesildiğini söyleyen Deniz, "2019 Yılı Tüfe Enflasyonu yüzde 11,84, 2020 Yılı Nisan ayı 12 aylık ortalamaya göre enflasyon yüzde 12,66.. Çaya ise desteksiz fiyata göre yüzde 12,7 destekli fiyata göre yüzde 12,1 zam yapıldı. Sonuç, Çaya reel olarak zam yapılmamıştır. Üretici sezona başlamadan enflasyona yenik düşürülmüştür. Çay parası eline geçmeden hava olmuştur. Bırakın beklentiyi, dağ fare bile doğurmamıştır.” dedi.

Son 20 yılın en düşük fiyatı verildi

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, açıklanan yaş çay fiyatının özel sektör temsilcileri haricinde kimseyi memnun etmediğini belirterek, verilen zammın son 20 yılın en düşük zammı olduğunu söyledi ve “Kovid-19 salgını ve ÇAYKUR’un içinde bulunduğu durum nedeniyle bu yıl zam yapılmayacağını açıklayıp bu yıl ‘feda yılı’ olacak ve tüm üreticilerimizden ‘bir yıl feda bekliyoruz’ deseydiler biz buna gönülden razı olurduk. Ancak sayın cumhurbaşkanımıza bu bilgileri kim veriyorsa Cumhurbaşkanımızı yanıltmışlardır. Türkiye bugüne kadar çok büyük krizler atlatmasına rağmen yaş çaya bugünkü kadar düşük zam verilmemişti. Burada verilen fiyat sadece özel sektörü memnun etmiştir. Bunun dışında verilen fiyat hiç kimseyi memnun etmemiştir.” şeklinde konuştu.

Kazanan özel sektör oldu

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaş çay kilo fiyatının kendilerini ve üreticileri tatmin etmediğini belirterek verilen fiyatın çok düşük kaldığını söyledi ve “Bugüne kadar talebimizle verilen fiyat arasında fazla bir fark olmazken bu yıl ilk kez talebimizin çok altında bir fiyat açıklaması gerçekleşti. Verilen zam oranı toplamda yüzde 12’de kalmıştır. Biz enflasyonun biraz daha yukarısında fiyat beklerken açıklanan rakam enflasyonun hemen üzerinde bir fiyat oldu. Oda olarak talebimiz 3,90 TL iken verilecek rakamın 3,65 TL’den düşük olmayacağını bekliyorduk. Ancak verilen fiyat maliyetlerin altında kaldı. Üreticiler birliği olarak bu fiyattan memnun değiliz. Bu fiyat özel sektörün talebiydi. Kazanan özel sektör oldu” dedi.

Bir yıl öncenin fiyatını arar olduk

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Muhammet Kaçar, belirlenen yaş çay fiyatının düşük olduğunu belirterek, "Şöyle basit bir muhakeme yaptığımızda geçen 1 yıl içerisinde temel gıda ürünleri de dahil olmak üzere iğneden ipliğe her şeyin fiyatı asgari yüzde 60-70 artmış iken belirlenen yüzde 13'lük artış maalesef üreticimizin ezilmesine neden olacaktır. Milli görüşün iktidardan ayrı kaldığı 23 yıl boyunca yaş çay fiyatındaki artışlar maalesef her yıl reel enflasyonun altında kalmış, bu sebeple de her yıl açıklanan yaş çay fiyatı sonrasında 1 yıl öncesinin fiyatını arar duruma geldik." dedi.

Çaya yapılan zam değil, aldatmacadır

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, açıklanan yaş çay fiyatının tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirterek, "Biz İyi Parti olarak çayın destekleme ile birlikte en az 4 TL olması gerektiğini daha önce açıklamıştık. Özellikle bu salgın nedeniyle zaten ekonomisi sekteye uğrayan müstahsilimizin üzerindeki ekonomik yükü bir nebze azaltmak adına yapılan zam açıklamasının beklentinin çok altında olduğunu ifade etmeliyiz. Böyle bir salgın sürecinde devletimizin milletimizin yanında olduğunu gösterebilmesi adına malesef açıklanan rakamlar müstahsilimizi değil sadece özel sektörde çay alımı yapan firmalar açısından tatmin edicidir. Enflasyon oranı kadar zam yapıldığı gerekçelendirilmesi her türlü izahdan uzaktır çünkü önemli olan vatandaşın alım gücüdür. Geçen yıl Mayıs ayında 1 ton çay satan müstahsilimiz buna karşılık elde ettiği gelirle 12,26 gram altın alabiliyorken bu yıl 1 ton çayla 8.85 gram altın alabilmektedir. Aslında bu çaya zam değildir malesef bir aldatmacadır, çayda indirim yapılmıştır. Bu bize gösterir ki vatandaşımızın çayına yapılan zam yeterli değildir ve cebindeki para da gün geçtikçe erimektedir." dedi.

Yazık! Gerçekten çok Yazık!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak, yaş çay taban fiyatının, en azından bu sene için yüksek tutulması gerekliliğinin altını çizdiklerini hatırlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu yaş çay fiyatı vatandaş olarak bizlere soğuk duş aldırmış bulunmakta, sorunları yok saymaktadır. Ülke olarak gerek Avrupa ülkelerine, gerek Amerika Birleşik Devletlerine maske, dezenfektan gibi yardımlar gönderen bir güce sahip olan bizler, destek sırası kendi vatandaşımıza geldiğinde kulaklarımızı tıkamaktan başka bir yol izlemiyoruz. Bir çok ülke ihracatı durdurarak kendi vatandaşına öncelik sağlarken, Rizeli olan Sayın Cumhurbaşkanımız size sesleniyoruz: Yaş çaya verilen fiyat vatandaşın dişinin kovuğuna yetmez! Vatandaş, 11 aylık iktidarı döneminde bir kuruş borç almadan yaş çaya yüzde 100’ün üstünde zam yapan Rahmetli Erbakan hocamızı mumla aramakta." dedi ve  açıklanan zammın son yılların en düşük zammı olarak tarihe geçtiğini ifade ederek, "Böyle bir fiyat beklemiyorduk, çok üzgünüm, Yazık! Gerçekten çok Yazık!” şeklinde konuştu.